E2F-D ? nowy czujnik indukcyjny
Firma Omron poszerzyła ofertę czujników przeznaczonych do zastosowania w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym o pierwszy czujnik zbliżeniowy wyposażony w specjalną antybakteryjną obudowę, który pomaga zmniejszać ryzyko skażenia robotom spożywczym i farmaceutycznym.
Nowa obudowa została zaprojektowana we współpracy z firmą Ensigner, specjalizującą się w produkcji wysokosprawnych tworzyw sztucznych. Obudowa wykonana z zastosowaniem dodatku zaakceptowanego przez FDA (Food and Drug Administration, amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków) w aktywny sposób zmniejsza liczbę bakterii i drobnoustrojów.
Przetwarzanie żywności to proces przemysłowy, w którym niezwykle ważne jest zachowanie higieny i absolutnej czystości. Jednak po długim okresie nieużywania urządzeń mogą rozwijać się w nich mikroorganizmy, a także bakterie w trudno dostępnych miejscach produktów i urządzeń, takich jak: gwinty, nacięcia i narożniki. Zwiększa to ryzyko zakażenia wytwarzanej żywności przede wszystkim dlatego, że procedury zmywania nie są całkowicie skuteczne. Wprowadzając na rynek produkty z rodziny indukcyjnych czujników z b l i ż e n i o – wych E2F-D (rozpoczęte postępowanie patentowe) zwalczających drobnoustroje, firma Omron wprowadza produkty zwalczające tworzenie bakterii, zmniejszając w ten sposób ryzyko zakażenia żywności.
Tworzywo, które zwalcza wiele rodzajów drobnoustrojów, grzybów, alg i wirusów, zostało dokładnie przetestowane pod względem skuteczności. Wielka liczba drobnoustrojów i bakterii stale gromadzących się na obudowie jest prawie całkowicie usuwana po 12 godzinach.
www.omron.com.pl