Firma Biscuiterie de l’Abbaye, z siedzibą niedaleko Domfront w regionie Orne w Normandii we Francji, zainwestowała w dwie zautomatyzowane linie pakujące. ?W ubiegłym roku zainstalowaliśmy już pierwszego robota do obsługi tac z ciastkami przechodzących przez owijarki i pakowania ich do pudełek kartonowych?, wspomina Fabien Benoteau, inżynier ds. aplikacji w firmie Omron Adept Technologies France. ?Tym razem dwie linie pakujące zostały wyposażone w roboty Omron Adept Quattro s650 oraz robota Cobra 600 SCARA. Celem tej konfiguracji jest ciągła produkcja, a tym samym zwiększenie wydajności?. Roboty podnoszą ciastka zapakowane w blistry i umieszczają je w poziomej owijarce, aby mogły być następnie zapakowane w kartony: fascynujące przedstawienie dla tych, którzy dotąd tego nie widzieli! 

Do 200 opakowań na minutę 

Dwa roboty Omron Adept Quattro s650H zostały zainstalowane równolegle na pierwszej linii pakowania. Procedura jest prosta: po opuszczeniu pieca ciastka są zawijane w blister. Następnie są one przenoszone do zautomatyzowanego systemu, który układa je po szesnaście sztuk przed umieszczeniem ich w owijarce tworzącej gotowe opakowanie. ?Roboty Omron Adept Quattro są najszybsze na rynku i mogą obsłużyć maks. 200 produktów na minutę?, mówi Fabien Benoteau. ?Zostały zaprojektowane specjalnie z myślą o zastosowaniach związanych z szybką produkcją i przenoszeniem produktów. Dzięki sterownikowi SmartController EX roboty, które są połączone z systemem wizyjnym (kamera znajdująca się na początku linii produkcyjnej) są w stanie wykryć ciastka trafiające na taśmę i podnosić je niezależnie od ich położenia?. Jest to zaleta umożliwiająca utrzymanie stałej prędkości przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności. Funkcją trzeciego robota, Omron Adept Cobra 600, jest podnoszenie tac z herbatnikami i umieszczanie ich na taśmie maszyny pakującej w opakowaniach zawierających cztery sztuki produktu. ?To bardzo wydajne rozwiązanie dla układania, przenoszenia i pakowania z dużą prędkością i precyzją?, wyjaśnia inżynier.

Produkt firmy Biscuiterie de l?Abbaye

Całkowity brak przestojów w produkcji 

Jednakże elementem wyróżniającym rozwiązania firmy Biscuiterie de l’Abbaye jest bez wątpienia instalacja dynamicznego bufora, który tworzy zasoby ciastek, aby uniknąć przerwy w działaniu lub przeciążenia maszyny.

Zaprojektowany przez BFR Systems, we współpracy z firmą Omron Adept Technologies France w zakresie integracji robotów, bufor umożliwia minimalizację przestojów linii produkcyjnej powstałych na skutek problemów technicznych. ?W przypadku problemów w początkowej lub końcowej części linii produkcyjnej trudno jest zatrzymać cały proces?, wyjaśnia Fabien Benoteau. ?Teraz, gdy problem występuje w piecu lub maszynie owijającej, możliwe jest stworzenie zapasu produktu na taśmie pośredniej. Oprogramowanie do zarządzania przepływem produktów umożliwia określenie najlepszego działania robota w danej sytuacji. Na przykład może on przechować ciastka w strefie bufora i wykorzystać je później w celu dokończenia partii. Jest to konfiguracja, która gwarantuje zachowanie 100% wydajności?. Prędkość, wytrzymałość i precyzja inteligentnych systemów automatyki Adept zapewniła pełną satysfakcję firmie Biscuiterie de l’Abbaye.

Źródło: Omron