Nowa seria czujników optycznych QF wzbogaciła gamę miniaturowych czujników kostkowych firmy M.D. Micro Detectors. Została stworzona do zastosowań w trudnych warunkach pracy, ze szczególnym uwzględnieniem branży spożywczej, dzięki obudowie ze stali nierdzewnej AISI316L i stopniu ochrony IP69K. Czujniki QF zapewniają niezawodną detekcję obiektów, a ich niewielkie wymiary (11 x 21 x 31.4 mm) zgodne ze standardami przemysłowymi oraz otwory montażowe 2 x M3 umożliwiają szybką i prostą instalację.
Dostępne rożne typy czujników:
- z eliminacją wpływu tła BGS (światło czerwone);
- odbiciowe (światło podczerwone dla krótkiej strefy działania);
- odbiciowe (światło czerwone dla wydłużonej strefy działania);
- refleksyjne na światło spolaryzowane (światło czerwone);
- bariera optyczna (światło podczerwone).
Dzięki kompaktowej, zoptymalizowanej obudowie nowy czujnik jest odporny na mycie pod wysokim ciśnieniem, w wysokiej temperaturze. Ponadto produkt jest odporny na działanie substancji chemicznych, takich jak detergenty czy środki dezynfekujące. Seria QF, oprócz uzyskanych certyfikatów CE i CULus, pozytywnie przeszła testy przeprowadzone przez ECOLAB. Zgodność została potwierdzona dzięki utrzymaniu stabilnego i dokładnego wykrywania obiektów w trudnych warunkach pracy.
Przeprowadzone testy ECOLAB:
- Topax 56 (5%) – Płynny, kwaśny środek przeznaczony do mycia metodą pianową dla przemysłu spożywczego (240 h w temp. 50°C)
- P3 Hypochloran (1%) – Środek dezynfekcyjny na bazie aktywnego chloru dla przemysłu spożywczego -240 h w temp. 24°C
- TOPAZ CL1 (5%) – Płynny, alkaliczny środek do mycia pianowego z zawartością chloru dla przemysłu spożywczego-240 h w temp. 50°C
- TOPAZ AC1 (4%) – Aktywny, kwasowy środek do mycia pianowego oraz preparat do usuwania kamienia dla przemysłu spożywczego-240 h w temp. 50°C
- TOPAZ MD3 (5%) – Kaustyczny środek do mycia pianowego dla przemysłu spożywczego-240 h w temp. 50°C
- P3-topactive OKTO (1%) – Płynny, kwasowy, pieniący środek dezynfekcyjny dla przemysłu spożywczego-240 h w temp. 24°C
ZASTOSOWANIE
produkcja mięsa, przetwórstwo
Przemysł spożywczy wymaga wysokich standardów dotyczących odporności, higieny i czystości. Czujniki optyczne QF doskonale sprawdzają się nawet w najtrudniejszych warunkach, dzięki obudowie ze stali nierdzewnej.
produkcja soków i produktów mlecznych
Kolorowe grafiki niektórych opakowań mogą być trudno wykrywalne. Seria czujników QF z eliminacją wpływu tła jest w stanie rozwiązać ten problem. Czujniki zostały zaprojektowane do pracy w szczególnie trudnych warunkach, takich jak np. działanie strumieni wody pod wysokim ciśnieniem.