Zmiennoprędkościowe napędy ABB ograniczyły o 50 procent zużycie energii elektrycznej w restauracjach McDonald?s w Wielkiej Brytanii – podał producent urządzeń. Zredukowały również emisję hałasu, a także poprawiły efektywność pracy urządzeń kuchennych. Sieć popularnych restauracji zdecydowała się na implementację standardowych ABB-owskich napędów do urządzeń grzewczych, wentylujących oraz klimatyzacyjnych (HVAC). McDonald?s ograniczył emisję CO2 poprzez zmniejszenie prędkości pracy wielkich wentylatorów. Napędy sterują prędkością wentylatorów napędzanych wielkimi silnikami 5,5 kW. W tej chwili zużywają one około 2 kW energii, ale mają możliwość znacznego powiększenia swoich zdolności wyciągowych, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zanim jeszcze napędy zostały zainstalowanem, McDonald?s miał nadzieję, że pozwolą one na osiągnięcie 40-procentowych oszczędności energii elektrycznej, łagodny i efektywny rozruch, a także mniejsze zużycie eksploatacyjne wentylatorów.
Korzystając z zamontowanego w napędach zegara czasu rzeczywistego, integrator ustawił wentylatory tak, by działały z pełną prędkością w okresach najbardziej wytężonej pracy i rozpędzały się w 80 procentach w pozostałych okresach. To zaowocowało 50-procentowymi oszczędnościami w zużyciu energii elektrycznej. Inną korzyścią z zainstalowania napędów było ograniczenie hałasu wytwarzanego przez wentylatory, co w przypadku restauracji McDonald?s jest szczególnie istotne w porze nocnej. Od kiedy możliwa stała się praca wentylatorów przy zmniejszonych prędkościach, poprawiła się ich wydajność i zmniejszyło się zużycie energii podczas gotowania, poprzez rozwiązanie istniejącego do tej problemu wyciągania z kuchni ogromnych ilości powietrza oraz kuchennych zapachów. Duże ilości wyciąganego powietrza wywoływały nierównowagę w systemie klimatyzacji, co powodowało napływ zimnego powietrza do kuchni, kiedy tylko otwarte były zewnętrzne drzwi lub okno. To zmuszało urządzenia do bardziej wytężonej pracy i powodowało większe zużycie energii elektrycznej, ze względu na konieczność utrzymaniatemperatury odpowiedniej do gotowania. Zmniejszenie prędkości wentylatorów dzięki wykorzystaniu napędów rozwiązało ten problem.