Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

    Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
    Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in.  histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony  Escherichia coli.
    Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.
    Tytuł: Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
    Wydanie: Wydanie 1
    Autor/Redaktor: praca zbiorowa
    ISBN: 978-83-01-19430-7
    Format: B5
    Objętość (liczba stron): 110
    Rodzaj oprawy: miękka
    Cena katalogowa: 49 zł
    Data wydania: 2017-07-10
    Źródło: PWN