Producent szampana Veuve Clicquot wybiera system PcVue do nadzoru zbiorników

Znany na całym świecie dom szampana Veuve Clicquot posiada dobrze oprzyrządowane i zautomatyzowane wytwórnie. Dzięki PcVue korzysta obecnie z inteligentnego systemu nadzorującego przebieg procesu fermentacji w 400 zbiornikach.
Veuve Clicquot to francuska marka znana na całym świecie. Ten prestiżowy domszampana, założony w 1772 roku wchodzi obecnie w skład koncernu LVMH. Jego wysoka reputacja nie jest dziełem przypadku. Nie uznaje się tu żadnych kompromisów w zakresie jakości, a motto firmy brzmi 'Tylko jedna jakość – najwyższa’. Zagwarantowanie najwyższej jakości produktu wymaga jednak ścisłego nadzoru nad systemami produkcyjnymi. Dlatego też, pod koniec 2012 roku Veuve Clicquot zmodernizował swój system nadzoru nad piwnicami fermentacyjnymi, czyli miejscem wyrobu wina z zebranych i wytłoczonych winogron. Nadzór nad zbiornikami, wewnątrz których zachodzi fermentacja alkoholowa i jabłkowo-mlekowa ma tu kluczowe znaczenie. Ponieważ jednak producent oprogramowania wykorzystywanego dotąd przez Veuve Clicquot zaprzestał jego wsparcia technicznego, konieczna stała się wymiana wykorzystywanego przez ostatnie 10 lat systemu nadzoru na bardziej aktualny. "Chcieliśmy zastąpić go nowym rozwiązaniem, które byłoby wspierane przez kolejne lata," powiedział Franck Berruyer, inżynier sprzedaży z Arc Informatique, producenta systemu PcVue zainstalowanego u Veuve Clicquot. "Poza wieloma walorami technicznymi, zadecydowaliśmy o wyborze oprogramowania PcVue 10 ze względu na zaufanie, jakim darzymy Arc Informatique oraz ze względu na niski koszt licencji, dostosowany do potrzeb Veuve Clicquot," mówi Stéphane Fournier, menadżer z firmy SF2I zajmującej się projektowaniem i integracją systemu nadzorującego. Kolejną zaletą PcVue jest identyczny interfejs HMI, jak ten z poprzedniego oprogramowania. Oznacza to, że operatorzy będą mogli korzystać z PcVue natychmiast po uruchomieniu. Guy Jendryka, menadżer działu elektryczności, automatyki i komputerów przemysłowych w Veuve Clicquot podkreśla, że jedną z ważniejszych zalet PcVue jest łatwość obsługi i programowania. "W poprzednim systemie trzeba było umiejętności specjalisty IT, żeby poprawnie przeprowadzić aktualizację oprogramowania. PcVue pozwala znacznie łatwiej przeprowadzać potrzebne modyfikacje."
Opracowana architektura, bazująca na obiektach PcVue w dużym stopniu ułatwia projektowanie aplikacji zarządzającej. Ponieważ piwnice fermentacyjne Veuve Clicquot zawierają 400 zbiorników różnych typów i objętości (od 50 hl do 725 hl), projektanci musieli korzystać z modeli, aby skrócić czas programowania. W zależności od typu, poszczególne zbiorniki zawierają do trzech czujników temperatury i ręczne lub automatyczne zawory. Aplikacja zarządza 40 zmiennymi na pojedynczy zbiornik, co w sumie daje 14.000 zmiennych! "Opracowana architektura obiektowa oszczędza czas i ułatwia pracę projektanta. Po opracowaniu modeli dla 12 wykorzystywanych typów zbiorników wymagane było jedynie utworzenie instancji obiektów i automatyczne wygenerowanie zmiennych komunikacyjnych," mówi Fournier.

Dzięki wirtualnej architekturze PcVue działa na serwerze zainstalowanym w bezpiecznym, klimatyzowanym i filtrowanym pomieszczeniu zabezpieczonym przed wilgocią. Dzięki temu ułatwiono konserwację i przenoszenie oprogramowania na nowe maszyny fizyczne. Fakt, że w tak wirtualnym środowisku oprogramowanie jest oddzielone od sprzętu oznacza znacząco krótsze czasy ponownej instalacji i rozruchu po wystąpieniu awarii.

Za pomocą pięciu dostępnych klientów sieciowych administratorzy piwnic fermentacyjnych mogą monitorować system zarządzania i wybierać poszczególne parametry z komputera PC. Jest to również możliwe za pomocą 42-calowego ekranu dotykowego umieszczonego w hallu przed wejściem do piwnic. Wymiana danych między oprogramowaniem i kontrolerami PLC odbywa się za pośrednictwem sieci Modbus TCP/IP, natomiast do zbierania informacji ze zbiorników znajdujących się w pozostałych piwnicach fermentacyjnych wykorzystywane są łącza VPN. Główna piwnica w Reims mieści 14 modułów fermentacyjnych, a cztery pozostałe są zlokalizowane w okolicznych miastach w regionie Szampanii w odległości od 30 do 200 km od piwnicy głównej! Zastosowanie łączy VPN pozwala zaoszczędzić sporo czasu. "Możliwość prowadzenia nadzoru nad wszystkimi naszymi piwnicami z jednej lokalizacji eliminuje konieczność jeżdżenia do każdej z nich. System nadzorujący wysyła alert w przypadku, gdy wystąpi przekroczenie ustalonej temperatury," mówi Stéphane Fournier.

Guy Jendryka może obecnie monitorować wszystkie zbiorniki z komputera znajdującego się na jego biurku. "System PcVue pozwolił uczynić nasze piwnice fermentacyjne "inteligentnymi". Mamy obecnie możliwość monitorowania wszystkich aspektów związanych z kontrolą temperatury z jednego miejsca."

Zespoły techniczne Veuve Clicquot, zachęcone pozytywnym doświadczeniem szybko zdały sobie sprawę z innych miejsc, w których mogłoby być korzystne zainstalowanie systemu PcVue. Poza monitorowaniem temperatury w procesie fermentacji w zbiornikach, nadzoruje on też temperaturę schładzania po końcowym mieszaniu.

PcVue nie kontroluje procesów; jest jedynie wykorzystywany do monitorowania ustawień oraz archiwizowania, rejestracji i śledzenia temperatur, błędów i innych danych. Ponadto, monitoruje zawartość ścieków w dwóch stacjach uzdatniania wody – mierzy tu poziom kwasu i wodorotlenku sodu, współczynnik pH i szybkość przepływu (cotygodniowe raporty są dostarczane do Dreal, regionalnego dyrektoriatu do spraw środowiska, planowania przestrzennego i budownictwa), a także wysyła alerty e-mail do administratorów, gdy konieczne jest uzupełnienie zapasów. To nie wszystko! PcVue jest obecnie adaptowany również do innych obszarów działalności Veuve Clicquot. Pod koniec roku będzie pracował na liniach pakowania, nadzorując położenie kapsuł foliowych i etykiet na butelkach przed wysyłką. "Mamy zamiar używać go w szczególności do pobierania zleceń produkcyjnych od SAP i znakowania laserowego butelek i etykiet," mówi Guy Jendryka.