?Monitoring wydajności poprawia zdrowie…?

Zdrowie to dziedzina życia, która interesuje chyba każdego człowieka bez względu na wyznanie, kolor skóry, orientację polityczną, status społeczny czy też szerokość geograficzną. Mogłoby się wydawać, że jest to obszar, w którym systemy informatyczne klasy MES (Manufacturing Execution Systems) nie mają racji bytu ani zasadności biznesowej. A jednak. Producent zdrowej żywności, firma GOOD FOOD, której produkty eksportowane są na cały świat i każdego dnia pomagają prowadzić zdrowy tryb żywienia, zdecydowała się na wdrożenie takiego rozwiązania w celu optymalizacji procesów zarządzania produkcją.
Spółka GOOD FOOD została założona w 1991 r. w podpoznańskim Skórzewie i jest pierwszą tego typu firmą w Polsce. GOOD FOOD zajmuje się produkcją i dystrybucją zdrowej żywności, której główną grupą produktową są wafle ryżowe. Australijska technologia wypieku wafli ryżowych w powiązaniu z konsekwentną strategią pozwoliły firmie bardzo szybko zaistnieć na rynku i być jednocześnie jednym z prekursorów trendu zdrowego odżywiania w Polsce. Spółka zatrudnia obecnie ponad 180 osób i jest największym w Polsce i jednym z największych na świecie producentów pieczywa ryżowego, będąc równocześnie zdecydowanym liderem pod względem jakości.
W obliczu dynamicznego rozwoju i ciągłego doskonalenia procesu produkcyjnego firma GOOD FOOD w 2010 roku podjęła decyzję o wdrożeniu w swoim zakładzie systemu klasy MES. Głównym celem biznesowym przyświecającym tej decyzji było zwiększenie mocy produkcyjnych firmy poprzez wzrost wydajności produkcji oraz zwiększenie dostępności czasowej linii produkcyjnej. Dodatkowo zarząd firmy postawił sobie za cel poprawę przepływu informacji w zakresie śledzenia pracy i wydajności poszczególnych maszyn.
Kolejnym wymogiem stawianym wdrażanemu systemowi była jego pełna skalowalność, tak aby w każdej chwili była możliwość rozszerzenia jego funkcjonalności na zasadzie transferu ?najlepszych praktyk? na kolejne linie produkcyjne. Dlatego jako platformę informatyczną wybrano rozwiązanie Wonderware MES. Natomiast kompleksowe wdrożenie i uruchomienie systemu zostało zrealizowane przez firmę iPS Control, certyfikowanego integratora Wonderware.
Aplikacja wspiera pracowników firmy GOOD FOOD w realizacji procesów kluczowych z punktu widzenia osób zarządzających produkcją, takich jak:

  • gromadzenie danych i zarządzanie informacją ? aplikacja pobiera dane ze sterowników, czujników oraz systemu ERP,
  • śledzenie przestojów i awarii ? w aplikacji wykorzystano moduł Wonderware MES dedykowany do śledzenia w sposób automatyczny wydajności i przestojów produkcyjnych (moduł Performance Software),
  • zapewnienie operatorom dostępu do bieżących informacji ? interfejs użytkownika systemu stanowią przemysłowe panele operatorskie na produkcji, a także aplikacje wizualizacyjne stworzone z wykorzystaniem oprogramowania Wonderware InTouch.

Podstawowa funkcjonalność systemu MES, która została zaimplementowana w firmie GOOD FOOD, to śledzenie pracy i przestojów wszystkich maszyn w ciągu technologicznym. System ten ma odciążyć pracowników od pracochłonnych operacji polegających na wypełnianiu papierowych raportów na temat stanu pracy linii produkcyjnej. Poza tym wdrożony system zwiększył dokładność i wiarygodność tych informacji, ponieważ poszczególne przestoje maszyn rejestrowane są automatycznie, a działania operatora sprowadzają się jedynie do zatwierdzenia na panelu operatorskim przyczyny zaistniałej sytuacji. Zgromadzone dane można następnie analizować w postaci przygotowanych raportów historycznych na temat liczby i czasów trwania poszczególnych przestojów produkcyjnych. Ponadto można dowiedzieć się, które maszyny były najbardziej awaryjne oraz które awarie były najczęstsze i kiedy dokładnie miały miejsce. W momencie wystąpienia awarii lub przestoju informacja ta automatycznie jest również sygnalizowana na stanowisku komputerowym w Dziale Utrzymania Ruchu oraz Dziale Produkcji, aby szybciej reagować na zatrzymanie produkcji.
Dodatkowo wdrożony system umożliwia również monitorowanie bieżącej wydajności oraz wartości współczynnika OEE (Overall Equipment Effectiveness) poszczególnych maszyn oraz całej linii produkcyjnej, co w połączeniu ze śledzeniem kluczowych parametrów technologicznych daje potężne narzędzie przy optymalizacji procesu produkcji wafli ryżowych. W efekcie dzięki wdrożeniu systemu klasy MES oraz wykonanej na podstawie zebranych informacji optymalizacji procesu udało się zwiększyć wydajność produkcji o ponad 10%.
Kolejna kluczowa funkcjonalność, która została zaimplementowana w zakładzie GOOD FOOD, to elektroniczna dystrybucja zleceń produkcyjnych. Integracja aplikacji Wonderware MES z działającym w firmie systemem ERP ? CDN XL ? umożliwia automatyczne przekazywanie zleceń produkcyjnych bezpośrednio na stanowisko operatorskie. W efekcie operator otrzymuje na swoim panelu listę zadań do wykonania, a następnie raportuje przebieg ich realizacji. Usprawnia to proces przepływu informacji w zakresie śledzenia produkcji. Poza tym razem ze zleceniem produkcyjnym można przesłać operatorowi linii dodatkowe informacje technologiczne, na które powinien zwrócić uwagę, realizując konkretną produkcję.
Jednym z aspektów systemu, który ma dodatkowo ułatwić redukcję kosztów produkcji, jest monitoring mediów. W chwili obecnej system wdrożony w zakładzie GOOD FOOD umożliwia monitorowanie zużycia energii elektrycznej, jednakże jest przygotowany, aby w przyszłości objąć kontrolą również pozostałe media produkcyjne. Ta informacja, w połączeniu ze śledzeniem wydajności oraz przestojów produkcyjnych, pozwoli lepiej kontrolować koszty produkcji.
Wdrożenie systemu MES w firmie GOOD FOOD jest kolejnym krokiem w kierunku wzmocnienia jej pozycji na rynku produkcji zdrowej żywności. Dodatkowo zwiększanie mocy produkcyjnych i redukcja niepotrzebnych kosztów poprawia konkurencyjność firmy i pomaga w zdobywaniu nowych rynków zbytu.