Micro-Detectors (DIELL) wprowadziło na rynek czujniki dla przemysłu spożywczego oraz do pracy w ciężkich warunkach otoczenia. Oferta obejmuje czujniki indukcyjne M12 i M18 oraz czujniki optyczne M18. Podstawowym przeznaczeniem urządzeń są maszyny mające stały kontakt z żywnością, na przykład mięsem, warzywami, mlekiem i owocami. Obudowa ze stali nierdzewnej AISI316L odporna jest na substancje, takie jak: sok pomidorowy czy sól. Dodatkowo czujniki nie mają klasycznych nalepek identyfikacyjnych, a wszelkie dane są wygrawerowane laserowo bezpośrednio na obudowie. Wszystkie czujniki mają stopień ochrony IP69K, pracują w temperaturze -40° do +80°C. Krótkotrwale (w czasie kilkuminutowego czyszczenia) mogą pracować w temperaturze do 105°C. Urządzenia zbudowano zgodnie z systemem Teach-In. Nie ma trymera ani przycisku, a programowanie odbywa się na drodze indukcyjnej. Należy przyłożyć na kilka sekund w określone miejsce czujnika metalowy obiekt, np. śrubokręt. Dzięki temu żywność nie może się dostać do czujnika. Poza tym system Teach-In może zostać zablokowany (i oczywiście odblokowany), a upadek metalowego przedmiotu na czujnik nie zmieni ustawień. Dystrybutorem urządzeń w Polsce jest Nowimex. www.microdetectors.pl